CD Recensies

BEN-HAIM: KLARINETKWINTET E.A.

Ben-Haim: Pianokwartet op. 4; Twee landschappen op. 27; Improvisatie en dans op. 30; Klarinetkwintet op. 31a; Canzonetta op. 34/4. ARC Ensemble. Chandos CHAN 10769 (86’). 2012

 

Paul Ben-Haim of Ben-Chaim werd in 1897 als Paul Frankenburger in München geboren, studeerde piano en directie en was van 1920-1924 assistent va Bruno Walter en Hans Knappertsbusch aan de Beierse Staatsopera en van 1924 tot 1931 dirigent in Augsburg, maar met de opkomst van het Nazi regiem leek het hem verstandig tijdig uit Duitsland te vertrekken. Hij emigreerde naar Tel Aviv en begon een leven als freelance componist en dirigent. Hij componeerde in vele genres, schreef symfonieën, kamermuziek, pianowerken, koormuziek, orgelwerken en filmmuziek. Geleidelijk werden de invloeden van Joodse en Arabische muziek hoorbaarder in zijn werk.

Zoals Decca een belangrijke cd reeks Entartete Kunst had, begint Chandos met een reeks Music in exile waarvan dit het eerste deel vormt. Het is geheel aan kamermuziek van Ben-Haim gewijd en plaatst de composities mooi in chronologische volgorde want het nog stevig in Brahms, Strauss, Reger en zelfs Fauré gewortelde Pianokwartet op. 4 is uit 1921, maar in de lichtelijk aan Enescu en Bartók schatplichtige 2 Landschappen op. 27 voor altviool en piano en de Improvisatie en dans voor viool en piano op. 30 uit 1939, het Klarinetkwintet uit 1941/65 en de Canzonetta op. 34/4 uit de Vijf pianostukken als nr. 4 – een soort Lied ohne Worte uit op. 34 uit 1943 dringen steeds dieper Hebreeuwse. 

De vermenging van Oosterse en Westerse invloeden is, net als in de werken van Bloch, het mooist te horen in het Klarinetkwintet (niet voor niets speelt de klarinet een belangrijke rol in de kletzmermuziek). In het scherzo wordt het traditionele lied Elohei Tzidki geciteerd.

De uitvoeringen worden gegeven door het Canadese ARC Ensemble uit Toronto dat bestaat uit studenten van het plaatselijk conservatorium:  ARC staat voor Artists of the Royal Conservatory dat ook opnamen maakte met werken van Weinberg en Röntgen. De jongelui opereren op het hoogste muzikale niveau en de Chandos opname is uitstekend.