CD Recensies

BRUCKNER: MIS NR. 3

Bruckner: Mis nr. 3 in f WAB 28. Lenneke Ruiten, Iris Vermillion, Shawn Mathey, Franz-Josef Selig met het Berlijns omroepkoor en het Suisse romande orkest o.l.v. Marek Janowski. Pentatone PTC 5186-501 (62’09”). 2012

 

In een aan deze recensie zojuist (september 2013) voorafgaande Vergelijkende Discografie komt deze uitgave bij het korte rijtje favorieten naast Jochum (DG) en Best (Hyperion), en wel met de volgende bewoordingen:

Wat dat betreft is de (voorlopig) nieuwste opname van Marek Janowski een aangename verrassing. Aangenaam om te beginnen omdat zijn uitvoering mooier is opgenomen dan welke andere dan ook. Verrassend omdat hij werkt met heel onvermoede mensen: het Suisse romande orkest uit Genève dat men nauwelijks met Bruckner associeert, het Berlijns omroepkoor, maar dat over heel goede sopranen beschikt, ook niet direct bekend met Bruckner, maar dat wel voor een Fransachtige lichtheid en transparantie zorgt en twee jonge, onbekende solisten, de zich geweldig goed ontwikkelende Lenneke Ruiten en tenor Mathey, hoewel het bas Selig is die het meeste indruk maakt. Aan homogeniteit ontbreekt het dit kwartet verder niet en de dirigent kiest waarschijnlijk heel weloverwogen gematigde tempi die de impact van het klinkend resultaat verhogen. Luister naar het serene ‘Benedictus’ om een goede indruk van het geheel te krijgen.