CD Recensies

BEETHOVEN: VIOOLCONCERT, WEITHAAS

Beethoven: Vioolconcert in D op. 61; Berg: Vioolconcert. Antje Weithaas met het Stavanger symfonie orkest o.l.v. Steven Sloane. AVI 8553305 (68’08”). 2013

 

Onwetendheid kan zalig zijn, zei meen ik Dickens al. In hoeverre Antje Weithaas zich bewust was dat niet alleen  Christian Ferras/Böhm (Audite 95.590), maar ook Isabelle Faust/Claudio Abbado (Harmonia Mundi HMC 90.2105) haar voorgingen met deze koppeling?

Logisch, begrijpelijk dat ze zich ook wil laten horen in deze twee werken en zou beslist heel erg hebben genoten van dit concert in Stavanger dat ‘live’ werd opgenomen. Maar voor de cd verzamelaar geldt nu eenmaal dat het heel goede moet wijken voor het betere. Ferras kunnen we nu wel vergeten, maar Faust wint eigenlijk met de door haar gerealiseerde visie, geholpen door begeleidingen die in vrijwel ieder opzicht superieur het pleit gemakkelijk.

Op zichzelf beschouwd zijn van Weithaas natuurlijk wel heel mooie dingen te horen. Soms is ze heel poëtisch, wat zeker haar Beethoven goed staat en subtiel wat in Berg te pas komt. In elk geval legt ze persoonlijke getuigenissen af die de moeite waard zijn. De niet steeds grootse begeleiding moeten we dan maar voor lief nemen.