CD Recensies

BRUCH: VIOOLCONCERT NR. 1; PROKOFIEV: VIOOLCONCERT NR. 2, HAGEN

Bruch: Vioolconcert nr. 1 in g op. 26; Prokofiev: Vioolconcert nr. 2 in g op. 63. Guro Kleven Hagen met het Oslo filharmonisch orkest o.l.v. Bjarte Engeset. Simax PSC 1266 (49’02”). 2013

 

Op cd debuteerde de Noorse soliste enige tijd geleden met de in de rubriek CD Verzamelprogramma’s besproken uitgave 9 Vioolsoli van 9 componisten waaraan ze een fragment bijdroeg. Maar hier is in wezen haar eerste belangrijke debuut. In eigen land is de met diverse prijzen gekroonde, in 1994 geboren violiste al langer bekend sinds ze in 2011 succesvol debuteerde met Tchaikovsky’s vioolconcert. Voor een finishing touch studeert ze nog bij Antje Weithaas. Voor zover goed gereedschap in de vioolwereld ook het halve werk is: ze bespeelt de ‘Kreisler Bergonzi’.

Heel verstandig zijn hier niet zoals meestal Bruch en Mendelssohn c.q. beide concerten van Prokofiev gecombineerd, maar is gezorgd voor een waarschijnlijk uniek geheel. Aan de minkant moet dan wel worden vastgesteld dat twee concerten in g-klein niet zo’n goed idee was en dat de speelduur wel erg beperkt is. Daar had best nog een concert of ten minste Bruchs tweede concert of diens Schotse Fantasie bij gekund. Toch bezig met een klachtenlijstje: ook hadden de opnamemensen de solisten best wat minder in de schijnwerpers mogen plaatsen. Het goed levendig begeleidende orkest blijft letterlijk wat teveel op de achtergrond. Maar genoeg gezeurd:

In beide werken toont de soliste een duidelijke eigen en heel geldige opvatting die ze tot in de puntjes realiseert. In het algemeen – zeker bij Bruch - houdt ze van vlotte tempi, die ze echter mooi differentieert al naar gelang de partituur dat dicteert. Geen detail blijft onbeacht, de expressie is gul. Het langzame deel is puur genot, de finale klinkt met jeugdig vuur.

Prokofiev klinkt ook opvallend warm en stevig van toon met een fraai gedifferentieerde expressie al naar die wordt verlangd. Vergelijkingen met favorieten tot nu toe – wat Bruch betreft Chung (EMI 503.410-2), Vengerov (Teldec 4509-90875-2), Lin (Sony SK 42315), Midori (Sony SK 87740) en wat Prokofiev aangaat Znaider (RCA 74321-87454-2), Vengerov (Warner 0927-49567-2), Steinbacher (Pentatone PTC 5186-395) en Bell (Decca 475.671-2) doorstaat ze met glans.

Zo werd dit een opmerkelijk debuut en is het zaak om Guro Kleven Hagen aandachtig in het vizier te blijven houden.