CD Recensies

BIBER: ROZENKRANS OF MYSTERIE SONATES NR. 1-15, PASSACAGLIA, KAAKINEN

Biber: Rozenkrans of Mysterie sonates nr. 1-15; Passacaglia. Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch met Battalia. Ondine ODE 1243-2 (2 cd’s, 2u. 04’46”). 2013

 

Recent is een Vergelijkende Discografie aan deze bijzondere compositie gewijd en waar in alle andere opnamen gewetensvol is gestreefd naar het gebruik van ‘oude’ instrumenten en het naleven van de historische uitvoeringspraktijk, omringt de Finse bariokvioliste Sirkka-Liisa Kaakinen met de leden van het Ensemble Battalia dat bestaat uit Annamari Pölhö, keyboards, Eeero Palvainen (luit, gitaar, orgel) en Mika Suhlhonen  (violone) waarin in dit geval behalve luit en een violone geen oude instrumenten meer meespelen, maar een , gitaar, orgel en keyboards.

Noem het vernieuwend, provocerend of eventueel misplaatst. Maar boeiend zijn de heel andere, met overleg zo gekozen nieuwe klankkleuren wel en zeker voor jongere luisteraars zeer goed aanvaardbaar. De muziek verdraagt het goed. Kaakinen-Pitch intoneert feilloos, probeer maar de scodatura in 'Surrexit Christus hodie' en toont gevoel voor volksliedinvloeden.

Aan de toewijding, het elementaire stijlbesef en een zeer genuanceerde, vaak gedurfd extreme uitvoeringswijze ligt het niet om tot een boeiend, overtuigend resultaat te komen.

Vast eens proberen naast Holloway c.s (Virgin 562.062-2), Manze c.s. (Harmonia Mundi HMU 90.7321/2) en Goebel (Archiv 431.856-2). Een uitgave vol symboliek.