CD Recensies

BORODIN, SYMFONIE NR. 2, KLEIBER

Borodin: Symfonie nr. 2 in b. Omroeporkest Stuttgart; NBC Symfonie orkest o.l.v. Erich Kleiber. Hänssler CD 93116 (52’28”). 1972.

 

Met als vader (Erich) een dirigentenreus van formaat voor zich moet de zoon (Carlos) zich haast voortdurend uitgedaagd hebben gevoeld om te ageren naar de song ‘Anything you can do, I can do better’ uit Irving Berlins musical Annie get your gun. Op deze cd wordt achteraf de confrontatie aangegaan. Een vergelijking is in zoverre niet helemaal eerlijk dat senior te kampen heeft met een gortdroge studioakoestiek en een matige mono opname.

Hoe dat ook zij, in deze confrontatie wint Carlos het duidelijk van zijn vader met een intenser, diepgravender uitvoering die melodieuzer van karakter is en – niet zo moeilijk in dit geval – warmer klinkt. Beide dirigenten schuwen valse retoriek. Verder zijn de onderlinge overeenkomsten groter dan de verschillen. Zelfs de uitvoeringsduren komen vrij nauw overeen: 27’23” tegen 27’04”.

Maar in feite is en blijft de versie met Martinon (Decca 467.482-2) toch wat aantrekkelijker, elektriserender omdat hij over een beter orkest (Londens symfonie) en betere opnamemensen beschikte.