CD Recensies

BACH, J.S.: CANTATES NR. 33, 70 EN 151, LUTZ

Bach, J.S.: Cantates nr. 33 Allein zu Dir, Herr Jesu Christ BWV 33, 70 Wachet! Betet! Betet! Wachet! BWV 70 en 151 Süßer Trost, mein Jesus kommt BWV 151. Ruth Sandhoff (a), Andreas Post (t), Markus Volpert (bs) c.q. Gudrun Sidonie Otto (s), Margot Oitzinger (alt), Daniel Johannsen (t) en Wolfgang Matthias Friedrich (bs) c.q. Gerlinde Sämann (s), Alex Potter (altus), Clemens Flämig (t) en Philippe Rauot (bs) met koor en orkest van de J.S. Bach-Stiftung St.Gallen o.l.v. Rudolf Lutz. Bach Kantaten nr. 12 (60’34”). 2014

 

Het heeft iets heel bekoorlijks met ook een duidelijke ontroerende component om de gestaag, maar in langzaam tempo groeiende serie van de complete vocale werken van Bach door de zeer gemotiveerde mensen van de Zwitserse Bach-Stiftung uit Sankt Gallen te horen en te volgen.

Nergens voor is haast nodig, er hoeft dus niet onder druk met vaak dure solisten en ensembles te worden geproduceerd zoals bij menige andere, eerdere cantateserie het geval was. We denken hierbij aan het team Harnoncourt/Leonhardt, Koopman, Rilling waarbij eigenlijk alleen Gardiner nam met zijn rondreizend circus meer tijd nam.

Intimiteit is evenzeer als toewijding gewaarborgd tijdens de sessies in het Evangelische kerkje in het dorp Trogen in het heuvellandschap van kanton Appenzell waar de opnamen in een voor een handvol wisselende solisten, een minimaal (als het kan met 1 stem per partij, daaronder een violone met het kerkorgel voor de continuorol) bezet orkesten een even bescheiden koor met gemiddeld twaalf leden in een passend intieme atmosfeer werden gemaakt.

De goed voorbereide solisten zijn allen goed voor hun taak berekend. Dat aan de belangrijkste stijlcriteria is voldaan, spreekt eigenlijk vanzelf. De devote expressie doet geen moment als ondervoed of juist overdreven aan. Eenvoud is weer eens het kenmerk van het ware. Alle waardering ook voor de documentatie, inclusief inleidingen op de werken, gezongen teksten en bezettingsdetails.

Ook deze eigen uitgave kan weer het handigst worden besteld via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..