CD Recensies

BIZET: CARMEN, KLEIBER

Bizet: Carmen. Elena Obraztsova, Plácido Domingo, Yuri Mazurok, Isobel Buchanan, Cheryl Kanfoush, Axelle Gall, Hans Helm en Kurt Rydl met het Ensemble van de Weense Staatsopera. Connoisseur GM 6.0003-2 (2 cd’s, 2u. 29’31”). 1978

 

Het moet een geweldige gebeurtenis zijn geweest, deze première registratie van Carmen met Carlos Kleiber als dirigent en Franco Zeffirelli als regisseur 9 december 1978, die ook op Arthaus dvd (107.263) is verschenen en dus de voorkeur heeft.

Het is een opname die men met enige voorzichtigheid dient te benaderen. Pluspunten zijn de directie van Kleiber en het orkestspel. Vlotte tempi, geen ruimte voor sentimentaliteit, wel voor charme en gevoeligheid, levendige ritmen zijn zeer te waarderen. Domingo is een uitstekende Don José, maar de rest van de bezetting roept twijfels op. De gezongen teksten klinken zelden echt Frans en Obraztsova laat in de titelrol bovendien menige steek vallen als gevolg van onzuiverheid. Ook haar Russische collega Mazurok is in vocaal opzicht een niet meer dan matige Escamillo. 

Als gevolg van Zeffirelli’s overdadige enscenering met steeds veel hollend, dansend volk en zelfs paarden op het toneel is er veel storend bijgeluid.

Kortom: houdt u zich liever aan Plasson (EMI 557.434-2), Abbado (DG 477.534-2), Karajan (DG 410.088-2) of zelfs Beecham (EMI 567.357-2).