CD Recensies

BACH, J.S.: IMAGINE, RONDEAU

Bach, J.S.: Imagine. Luitsuite nr. 2 in c BWV 997 (bew. Rondeau); Sonate voor soloviool nr. 2 in a BWV 1003 (bew. Rondeau); ‘Chaconne’ uit Partita voor soloviool nr. 2 in d BWV 1004 (bew. Brahms/Rondeau); Fluitsolopartita in  BWV 1013 (bew. Delplace/Rondeau); Italiaans concert in F BWV 971 (bew. Rondeau); Adagio BWV 968 (bew. W.F. Bach van deel 1 Solovioolsonate nr. 3 BWV 1005). Jean Rondeau. Erato 2564-62200-9 (79’48”). 2014

 

Op zijn minst geeft dit klavecimbelrecital van Jean Rondeau blijk van oorspronkelijkheid want in plaats van dit samen te stellen uit de enorme hoeveelheid oorspronkelijk voor zijn instrument geschreven werken, kiest hij op het Italiaans Concert na voor bewerkingen van anderen of hemzelf.

Verrassingen zijn dus troef dankzij de her en der optredende  vervreemdingen. Neem de transcriptie die Brahms voor piano linkerhand maakte van de beroemde Chaconne; het is grappig om die nu terugvertaald naar een klavecimbel te horen. Dit geldt ook voor het Adagio.

De ondernemende jonge klavecinist gunt zichzelf onderweg wel de nodige dichterlijke vrijheden in tempo, frasering en articulatie wanneer men vergelijkingen met de originelen maakt. Maar deze getuigen alle van stilistisch inzicht en een aangenaam soort verbeelding. De luitsuite vaart daar zeer wel bij en wint aan karakter. Hij neemt ruim de tijd om de bewerking van de Solovioolsonate nr. 2 te laten ademen en uit te diepen; de solofluit partita wint veel met nader ingevuld contrapunt. In het Italiaans concert zijn de contrasten tussen solo en tutti fraai uitgewerkt. 

Er is duidelijk grondig over het geheel nagedacht en de uitwerking is meesterlijk. De fraaie opname onderstreept dit.