ANDRIESSEN, L.: THEATRE OF THE WORLD
CD Recensies - A

Andriessen, L.: Theatre of the world. Leigh Melrose (b., Kircher), Cristina Zavalloni (ms., gidsjongen), Lindsay Kesselman (s., Inés) en Marcel Beekman (t., paus) met het Los Angeles filharmonisch orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw. Nonesuch 7559793618 (2 cd’s, 1u. 40’29”). 2016

 

De Walt Disney Hall in Los Angeles had in mei 2016 het voorrecht van de wereldpremière van de ‘grotesque in negen taferelen’ Theatre of the world over leven en werk van de zeventiende eeuwse  Duitse jezuïet, charlatan en veelweter Athanasius Kircher (1602-1680) die rond de veertig publicaties over vergelijkende godsdienstwetenschap, geologie en medicijnen op zijn naam had.

In het kort daaropvolgende Holland Festival vond de Nederlandse première plaats. Wie van die gebeurtenis een dvd opname had verwacht, komt vooreerst bedrogen uit. Maar omdat het werk een soort tussenvorm heeft halverwege opera en concertzaal, heeft het ook een voordeel dat we het werk hier alleen auditief kunnen ondergaan, niet afgeleid door de destijds nogal overladen toneelattributen, waardoor het werk beter in al zijn kracht uitkomt.

De rol van de op zijn successen en teleurstellingen terugblikkende oude Kircher wordt magistraal ingevuld door bariton Leigh Melrose.

Andere, heel mooie rollen zijn weggelegd voor sopraan Lindsay Kesselman in de gedaante van de jongen die Kircher leidt bij zijn surrealistische tocht door zijn herinneringen en voor mezzo Cristina Zavalloni als de Mexicaanse non Inés de la Cruz in wie Kircher meende een zielsverwant te hebben ontdekt. Marcel Beekman is een plechtige Paul Innocentius XI.

De zoals gewoonlijk luid en scherp klinkende, weer door blazers gedomineerde en krachtig voortgestuwde orkestpartij is in heel goede handen bij Reinbert de Leeuw.

  bry med us
tucsonmeds.info
pharmaceutica diary info
medic axne
eamea med info site