ANTHEIL: PIANOWERKEN I, PANG
CD Recensies - A

Antheil: Mother’s day piece; The Ben Hecht valses; Musical picture of a friend; Carnival of the beautiful dresses nr. 1-11; Toccata nr. 1 en 2; Valentine waltzes nr. 1-11; ‘Presto’ uit Pianosonate nr. 5; Waltzes from Volpone; Berceuse. Judy Pang. Toccata classics TOCC 0447 (68’47”). 2017

 

George Antheil (1900-1959) had als zoon van Duitse immigranten vooral in zijn vaderland Amerika een slechte reputatie omdat hij in zijn vroege jaren muziek met een mechanisch karakter schreef met het Ballet mécanique als beste blijk.

De ook Amerikaanse pianiste Judy Pang heeft de taak op zich genomen om al Antheils pianowerken op de nemen en werkt van achter naar voren door de beginnen met de late composities die tussen 1939 en 1955 ontstonden. Op een tweede cd volgen eerder geschreven composities.

Ze laat duidelijk horen dat Antheil, zeker later in zijn leven, ook een ander gezicht had, dat hij ook mild, innemend en spottend kan zijn. Alleen in de beide Toccata’s leunt hij sterk tegen Prokofiev aan. Veel van deze werken verschijnen voor het eerst op cd. De werken zijn keurig in ontstaansvolgorde opgenomen en het is alleen al de moeite waard om de miniaturen uit het tussen 1939 en 1946 ontstane Carnival of the beautiful dresses met deeltjes als ‘A la valse’, ‘Mexicali’, ‘Valse passion’, ‘Habañera-rhumba’, ‘Love affair valse’, ‘Autumn fancy’, ‘Gamin valse’, ‘Martinique’ en ‘Gay American valse’ te leren kennen. Blijkbaar is het enige wat van de Pianosonate nr. 5 rest het Presto. In de lijst van zijn werken is de sonate nauwelijks genoemd. Van de Pianosonate nr. 4, de jazz sonata, bestaan wel reeds meer dan tien opnamen.

Judy Pang gidst de luisteraar heel bekwaam door dit programma en zorgt voor veel primeurs.