ARCADELT: MOTETTEN, MADRIGALEN, CHANSNS
CD Recensies - A

Arcadelt: Motetten, madrigalen en chansons. Kamerkoor Namen, Cappella mediterranea en Doulce mémoire o.l.v. Leonardo Garcia Alercon en Denis Raisin Dadre. Ricercar RIC 392 (3 cd’s, 3u., 06’37”). 2018

 

Jacob of Jacques Arcadelt (ca. 1507-1568) was een Vlaamse zanger en componist uit de Vlaams-Franse school die werkzaam was in de pauselijke hofkapel en later in de koninklijke hofkapel in Parijs. Hij componeerde enige missen, ongeveer twintig motetten, honderdtwintig chansons en ruim tweehonderd madrigalen. 

Vooral met die madrigalen (een vorm waarvan hij als een der vaders geldt) had hij veel succes; hij oefende daarmee ook grote invloed uit. Een interessant kenmerk van zijn geestelijke muziek in de Nederlandse koorstijl, maar overigens met weinig canons, dat hij dissonanten opvallend behandelt.  

Mede daarom is deze opname met een per cd gemaakte keuze uit die drie genres en in totaal 60 werken zo belangrijk en waardevol. Voorheen verscheen zijn werk slechts versnipperd in een stel verzamelprogramma’s. 

Als extra’ zijn ook opgenomen een Ave Maria naar Arcadelt van Pierre-Louis Dietsch (1808-1865) en een dito van Liszt voor orgel en Ancidetemi pur van Giovanni Maria Trabaci (ca. 1575-1647).

Voor deze operatie zijn drie voortreffelijke, gespecialiseerde koren ingezet die elk in hun stijl voor heel verzorgde vertolkingen zorgen.