ARUTUNIAN: PIANOWERKEN
CD Recensies - A

Arutunian: Pianowerken (compleet). Armeense dans; Pastorale; Variaties; Préludes nr. 1-3; Prélude-gedicht; Polyfone sonate; Humoreske; Muzikale afbeeldingen nr.1-3; Sonatine; Stemmingen nr. 1-6; Album voor kinderen nr. 1-8. Hayk Melikyan. Grand piano GP 718 (63’44”). 2015

 

31 in getal zijn de complete pianowerken van de Armeense componist Alexander Grigori Arutunian (1920-2012) en in ruim een uur zijn ze door Hayk Melikyan afgewikkeld. Hij speelt de tussen 1936 en 2004 geschreven stukken in chronologische volgorde en doet dat virtuoos met veel inzicht en gevoel. Dat begint met de door ritmische vaart gekenmerkte Armeense dans, loopt via de neoklassieke Polyfonische sonate tot de beschrijvende Muzikale afbeeldingen en de Stemmingen die haast van Debussy hadden kunnen zijn, tot de simpele Kinderstukken. 

De componist uit Jerevan, zelf een uitstekende pianist, heeft altijd in de schaduw gestaan van zijn landgenoten Komitas en Khatchaturian, maar hij heeft zich wel in allerlei genres met een eigen stem met evocatieve en aantrekkelijke werken geuit.

Vanaf zijn cantate Moederland waarmee hij in 1948 de Stalinprijs won tot zijn fluitconcert uit 2011 was hij gewend goed beheerste gevoelens in klassieke vorm te gieten. Vitaliteit en lyriek zijn de belangrijkste bestanddelen, waarbij de vitaliteit wordt ontleend aan de Armeense volksmuziek.

Misschien wel zijn beste werk is het Vioolconcert Armenië-88, dat werd geïnspireerd door de aardbeving bij Spitak die 25.000 mensen het leven kostte. Het is opgenomen door Ilya Grubert met het Moskou’s kamerorkest o.l.v. Constantine Orbelian (Chandos CHAN 9566). Die cd bevat ook het Concertino voor piano met Narine Aruturian als soliste en de Sinfonietta.

  bry med us
tucsonmeds.info
pharmaceutica diary info
medic axne
eamea med info site