AULIN: VIOOLCONCERTEN NR. 1-3
CD Recensies - A

Aulin: Vioolconcert nr. 1 in g op. 7, Concertstuk; Vioolconcerten t nr. 2 op. 11 en 3 in c op. 14. Ulf Wallin met het Helsingborg symfonie orkest o.l.v. Andrew Manze. CPO 777.826-2 (76’19”). 2012

 

De naam van de Zweedse violist, dirigent en componist Tor Aulin (1866-1914) is bekender in beide eerste hoedanigheden dan in die van componist.

Als componist liet hij begrijpelijk vooral werken voor viool na die in laatromantische nationale stijl zijn geschreven. Maar hij componeerde ook de muziek bij Strindbergs historische drama Master Olof. Hij was primarius van het Aulin kwartet en pleitbezorger van de werken van Stenhammer.

Behalve drie Vioolconcerten componeerde hij een strijkkwartet, een vioolsonate, dansen voor orkest, pianowerken en liederen. Dat de vioolpartijen in de Vioolconcerten zeer de moeite waard zijn, blijkt meteen. Als leerling van Sauter liggen ze enigszins in het verlengde van Vieuxtemps en Bériot; ze bezitten eenzelfde soort Franse verfijning wat een weldaad is tegenover de wat bleke Noordse melodieën. Maar een zekere flair heeft de muziek beslist.Ulf Wallin is met zijn mooi getimbreerde, sympathieke voordracht met een volle toon een ideale gids in deze concerten. Andrew Manze en het orkest uit Helsingborg zorgen voor een mooi geproportioneerde begeleiding.