BACH, J.S.: CANTATES NR. 24, 79, 80, LUTZ
CD Recensies - B

Bach, J.S.: Cantates nr. 24 Ein ungefärbt Gemüte BWV 24, 79 Gott der Herr ist Sonn und Schild BWV 79 en 80 Ein feste Burg ist uns Gott BWV. 80. Dorothee Mields (s), Terry Wey (altus), Bernhard Berchtold (t) en Klaus Mertens (bs) c.q. Marianne Beate Kielland (s), Daniel Johannsen (t), Dominik Wörner (bs) c.q. Miriam Feuersinger (s), Markus Forster (altus), Daniel Johannsen (t), Matthias Helm met koor en orkest van de J.S. Bach-Stiftung o.l.v. Rudolf Lutz. J.S. Bach-Stiftung St. Gallen (53’15”). 2016/7

 

Ongeveer op tijd voor de viering van het Reformatiejaar 31 oktober 2017 verschijnt deze cd met een van Bachs mooiste cantates: Ein feste Burg. Het beginkoor daarvan is een briljant contrapuntisch meesterstuk waarin een instrumentale canon alle vier stemmen plus continuo omkadert in een zevenstemmige textuur. Nicola Kummer zet gelukkig het orgelpedaal niet te zwaar aan om de tekst ‘Ein feste Burg ist unser Gott, ein gute Wehr und Waffen; er hilft uns frei aus aller Not, die uns hat betroffen’ duidelijk naar voren te brengen.

Verder valt het werk op door twee prachtige duetten, nr. 2 voor sopraan en bas ‘Alles was Gott geboren” en 7 voor alt en tenor ‘Wie selig sind doch die’.  

Wanneer een dirigent en een koor goed raad weten met het complexe contrapunt van het beginkoor van de cantate nr. 80 Ein feste Burg is al veel gewonnen en als die beide duetten dan ook nog meer dan gedegen uit de verf komen, kunnen we er gerust op zijn dat ook de rest van aflevering met twee onbekendere cantates van nr. 21 in de langlopende, keurig gedocumenteerde Zwitserse serie op professioneel niveau met veel toegewijde amateurs mooi is geslaagd. Wat tot nu toe steeds opvalt is de mooi wisselende keuze van solisten die echt in de gezongen tekst zijn geïnteresseerd.