BACH, J.S.: CANTATES NR. 4, 79 EN 60, HERREWEGHE
CD Recensies - B

Bach, J.S.: Sonn und Schild. Cantates nr. 4 Christ lag in Todesbanden BWV. 4, 79 Gott der Herr ist Sonn und Schild BWV. 79 en 80 Ein feste Burg ist unser Gott BWV. 80. Dorothee Mields (s), Alex Potter (ct), Thomas Hobbs (t) en Peter Kooij (bs) met het Collegium vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe. Phi 030 (58’53”). 2017

 

Of het de bedoeling is dat Philippe Herreweghe alle, of tenminste de meest essentiële cantates van Bach opneemt? Voor Harmonia Mundi nam hij na 1987 een stel op en dit is in ieder geval de vierde cd op eigen label. Eerder verschenen daarin o.m. de cantates nr. 25 Es ist nichts gesundes an meinem Leibe, 105 Herr, gehe nicht ins Gericht (Phi LPH 006) en nr. 44 Sie werden euch in den Bann tun, nr. 48 Ich elender Mensch en 73 Herr wie du willt (Phi LPH 012).

Dat zijn alle zeer waardevolle bijdragen gebleken, waarin de dirigent zich heel gevoelig toont voor de juiste uitdrukking van tekst en muziek en goed met woorden in klank weet te schilderen. Tempi zijn vaak aan de vlotte kant, wat de levendigheid ten goede komt en de keuze van barokspecialistische zangers helpt ook om tot mooie resultaten te komen. Het is goed om de moeite stem van Alex Potter in dit voor hem ideale repertoire te horen naast de inbreng van oude, ervaren rot Peter Kooij. Dorothee Mields is de betrouwbaarheid zelve. Het geheel is geen gemengd, maar een volmaakt genoegen.