BÄRMANN, C.: CONCERT VOOR 2 KLARINETTEN EN ORKEST; KONZERTSTÜCK
CD Recensies - B

Bärmann, C.: Concert voor 2 klarinetten en orkest in As ‘Concertante’; Duo concertant op. 33 (bew.); Mendelssohn: Stukken voor klarinet, bassethoorn en orkest nr. 1 in f op. 113 en 2 in d op. 114. Dieter Klöcker (kl), Luigi Magistrelli (bassethrn) en Giuseppe Porgo (kl) met het Praags kamerorkest. Orfeo C 673091 A (52’19”). 2004

 

Bärmann, C.: Konzertstück voor 2 klarinetten en orkest; Mendelssohn: Stukken voor klarinet, bassethoorn en orkest nr. 1 in F op.113 en 2 in d op. 114; Cramer: Konzertstück voor 2 klarinetten en orkest. Dieter Klöcker (kl), Waldemar Wandel (kl, bassethrn) met het Südwestfunk omroeporkest o.l.v. Arturo Tamayo. Schwann 311158 (48’48”). 1986   

 

Net als zijn vader Heinrich Bärmann (1784-1847) behoorde Carl Bärmann (1810-1885) tot de beste Duitse klarinettisten uit zijn zijn tijd. Hij was bevriend met Weber en Mendelssohn en was een dankbare inspiratiebron voor componisten en uitvoerenden.

Zoals het lot vaak ondankbaar is, zo is dat ook he t geval wat de Bärmanns betreft. Weber schreef al zijn klarinetwerken voor hen, maar zelf zijn ze nagenoeg vergeten. Dat zeker Carl heel aardige werken voor het instrument dat hij door en door kende componeerde, is op dit tweetal cd’s te horen. Aardig dat in combinatie niet alleen de ook vrij one bekende stukken van Mendelssohn, maar ook een Concertstuk van Franz Cramer (1786-?) over wie verder weinig bekend is zijn gekozen.

Ideaal toegerust voor deze virtuoze lyrische muziek spelen Dieter Klöcker en zijn partners deze werken op heel geïnspireerde wijze en doen zo het klarinetrepertoire een grote dienst. Wie geniet van de werken voor klarinet van Eber zal dat ook doen met die van Bärmann.