BARTÓK: DIVERTIMENTO, THOMPSON
CD Recensies - B

Bartók: Divertimento voor strijkorkest Sz. 113, BB. 118; Brahms: Strijkkwintet nr. 2 in G op. 111 (bew.). Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson. Channel Classics CCS 37518 (55’22”). 2016 

 

Wat jammer dat Bartók niet meer werken voor strijkorkest heeft geschreven dan het Divertimento uit 1939, want waar combineer je dit werk mee? Met de Roemeense volksdansen in strijkersbezetting? Met het arrangement dat Weiner van gedeelten uit Voor kinderen Sz. 42 verzorgde?

Ieder ensemble, elke dirigent kiest een andere oplossing met vaak een werk van een andere componist. Zo ook Candida Thompson en Amsterdam Sinfonietta, die uitkomen bij het Strijkkwintet nr. 2 van Brahms in grotere bezetting.

Net als Iona Brown en het Noors Kamerorkest (Chandos CHAN 9816) zorgen de Amsterdammers voor een pakkend krachtige Bartókvertolking van een werk dat stug kan klinken, maar dat hier als heel vitaal en levenskrachtig overkomt. De concentratie en de verfijning van het flexibele spel gaat gepaard met een gloedvolle overdrachtl en de getoonde gevoelstemperatuur neemt nog toe in de gloedvolle Brahms interpretatie.

De opname klinkt mooi present en bezit demonstratie kwaliteit. 

  bry med us
tucsonmeds.info
pharmaceutica diary info
medic axne
eamea med info site