BENEVOLO: MISSEN, KOORWERKEN
CD Recensies - B

Benevolo: Dixit Dominus; Laetatus sum; Miserere; Magnificat; Missa azzolina. Le concert spirituel o.l.v. Hervé Niquet. Naxos 8.553636 (51’45”). 1995

 

Benevolo: Missa Si Deus pro nobis; Magnificat. Le concert spirituel o.l.v. Hervé Niquet. Alpha 400 (63’21”). 2017 

 

Toen de Duitse schrijver/componist J F Reichardt in 1783 uit Italië terugkeerde, bracht hij de grootschalige 16-stemmige mis In diluvio aquarium multirum van Orazio Benevoli (1605-1672) of Benevolo (1605-1672), zoals de naam op de cover is vermeld mee naar huis en liet die o.a. aan Fasch zien die er vervolgens door werd geïnspireerd om zijn 16-stemmige Missa a 16 voce in quattro cori te schrijven, wat braafjes vastgelegd door Philipp Ahmann (Es Dur ES 2049). Benevoli kwam uit het Franse Bourgondië en bracht de pracht en praal van de muziek uit zijn geboortestreek naar Italië via de koorschool San Luigi del Francesi en als Vaticaans kapelmeester.

Muziek die heel veeleisend is om uit te voeren, zeker als de dirigent zich meer op schoonheid dan op expressie en kracht richt. Gelukkig mist de altijd dynamische Hervé Niquet in dit tweetal opnamen geen gelegenheid om met zuiver zingende koren in mooi gefraseerde frasen en duidelijk onderscheiden stemmen te zorgen voor een aantal uitvoeringen die componist en werk eer aandoen met behoud van enige sereniteit. Het gaat om haast geniale veelstemmige koormuziek.

Het is geen geringe opgave om acht koren met elk vier zangers en vijftien b.c. musici heelhuids door deze muziek te gidsen. Veel is ook te danken aan de musicoloog Jean Lionnet die deze in de bibliotheek van het Vaticaan bewaarde muziek toegankelijk maakte.

Aanvullend zijn nog wat vocale en instrumentale werken van Monteverdi, Frescobaldi en Palestrina opgenomen.