BENNETT: CELEBRATION; MARIMBACONCERT; SYMFONIE NR. 3 E.A.
CD Recensies - B

Bennett: Celebration; Concert voor marimba en kamerorkest; Symfonie nr. 3; Summer music; Sinfonietta. Collin Curie (marimba) met het BBC Schots symfonie orkest o.l.v. John Wilson. Chandos CHSA 5202 (62’24”). 2017

 

Vijf jaar na zijn dood heeft Chandos het initiatief genomen om de complete orkestwerken van de Britse componist en pianist Richard Rodney Bennett (1936-2012) op te nemen. Bennett uitte zich in de meeste huidige muziekgenres uit de serieuzere richting en werd vooral bekend met zijn filmmuziek bij onder meer Murder in the Orient Express, Four weddings and a funeral, Far from the madding crowd, Lady Caroline Lamb, Tender is the night (Chandos CHAN 9867). Niet alleen nam Chandos daaruit gedeelten op, ook aan de Partita, Reflections on a sixteenth century tune, Songs before sleep en Reflections on a Scottish folksong (Chandos CHAN 10389) en de opera The mines of sulphur (Chandos CHSA 5036) werd reeds aandacht geschonken als in een aanloop naar dit vervolg. Er is ook een uitgave met werken voor harmonieorkest (Chandos CHAN 10916).

Het oeuvre van deze componist is niet alleen veelzijdig, maar ook omvangrijk en het zou jammer zijn wanneer hij als ex student uit de Darmstadt school en van Boulez in Parijs alleen wordt herinnerd door zijn frivolere werken.

De grondige Symfonie nr. 3 uit 1987 met zijn mooie evenwicht tussen tonaliteit en chromatische lyriek is bijvoorbeeld een heel substantieel werk. Verder is in de opgenomen werken een belangrijke solistische rol weggelegd voor de marimba.

Soms lijkt zijn muziek op een onwaarschijnlijke fusie tussen Britten en Boulez, maar Bennett bleef ook altijd duidelijk zichzelf, wat hij ook ondernam. Dat illustreren deze mooie uitvoeringen. Nuttig dat ze er zijn.