BERNSTEIN: WONDERFUL TOWN
CD Recensies - B

Bernstein: Wonderful town. Kim Chiswell (s., Ruth), Audra McDonald (s., Eileen), Thomas Hampson (b., Robert Baker), Brent Barrtett (Wreck) e.a. met de London voices en de Birmingham Contemporary music group o.l.v. Simon Rattle. EMI 566.900 (66’46”). 1998

 

Bernstein: Wonderful town. Danielle de Niese (s., Eileen), Alysha Umphress (s., Ruth), Nathan Gunn (b.., Bob Baker) en Duncan Rock (b., Wreck, tweede assistent uitgever) e.a. met het Londens symfonie orkest en -koor o.l.v. Simon Rattle.LSO Live LSO 0813 (70’19”). 2017

 

In 1940 ging de theaterproductie My sister Eileen van George Kaufman en Max Gordon, gebaseerd op de bestseller van Ruth McKenney in première. Het was een eerbetoon aan New Yorks Greenwich Village. Leonard Bernstein 

Maakte er in 1953 een muzikale komedie van.

Het werk met een warm plaatsje hebben gekregen in het hart van Simon Rattle, want in 1998 maakte hij er aan het eind van zijn periode in Birmingham een opname van, in 2002 voerde hij het werk uit tijdens een Berlijns Oudejaars concert uit en aangetreden bij het Londens Symfonie orkest haalde hij het opnieuw te voorschijn.

Ruth en Eileen zijn twee zussen uit Ohio die tijdens de depressie in de jaren dertig vorige eeuw carrière willen maken in New York. Na veel tegenslagen hebben ze succes en vinden ze ook geluk in de liefde.

Bernsteins in kort tijd geschreven werk is rijk aan treffende melodieën n kent een aantal hoogtepunten, zoals de song aan het begin over toeristen die Greenwich Village bezoeken, het anti-liefdeslied van Ruth ‘One hundred ways to lose a man’ en het charmante ’It’s love’ dat de liefdesrelatie bevestigt.

De muziek wisselt tussen stijlen en genres, zo is er een conga en zijn er jazzy ritmes. Wil het werk succes hebben, dan is dat afhankelijk van de inzet en het enthousiasme van de uitvoerenden.

Dat is in beide gevallen een feit. Dat de voorkeur tenslotte uitgaat naar de studio-opname uit Birmingham, is omdat daar sterkere krachten zingen dan in Londen en de opnamekwaliteit wat evenwichtiger is.