BINGEN, HILDEGARD VON: HOURS OF HILDEGARD
CD Recensies - B

Bingen, Hildegard von: Hours of Hildegard: The Dendermonde codex – first hour. ‘O magne pater’;’O eterne Deus’; ‘Ave Maria, o auctrix vite’; ‘O clarissima mater’; ‘O clarissima mater (met lectio uit de Scivias: Hec enim sont tube’. Psallentes. Le bricoleur LBCD 11 (60’06”). 2016

 

Sinds de jaren zeventig vorige eeuw hebben muziekliefhebbers met belangstelling voor Middeleeuwse muziek ontdekt wat een fascinerende persoonlijkheid Hildegard van Bingen (1098-1179) moet zijn geweest. Ze was abdis, groeide op en leefde in een klooster, maar schreef verhandelingen over allerlei onderwerpen, correspondeerde met beroemde tijdgenoten en schreef een heel persoonlijk soort muziek. Ze bezat een open geest en het verbaast eigenlijk dat ze niet in conflict kwam met de moederkerk. Het zijn namelijk alles feiten die men niet van een kloosterlinge in de M.E. zou verwachten. Hildegard is zelfs wel voorgesteld als pionier van de vrouwenbeweging.

Dat is nogal overdreven. Hildegard mag dan wel een unieke vrouw zijn geweest, maar ze was geen rebel en is nooit afgeweken van de strenge regels van de kerk. Dat blijkt goed uit het materiaal dat op deze eerste cd van een komende reeks is bijeengebracht. Het is goed hiervoor de covertekst te citeren:

“De muziek van Hildegard van Bingen is in slechts twee bronnen overgeleverd. Eentje daarvan is het manuscript dat de Duitse mystica naar de monniken van Villers liet sturen en dat nu in de abdij van Dendermonde wordt bewaard”.

Vandaar dat de Vlaamse zangeressen van Psallentes: Michaela Riener (solo), Sarah Abrams en Sarah van Mol (duo), Lieselot de Wilde, Lisa de Rijcke en Kerlijne van Nevel (tutti) hun realisatie van deze Dendermonde codex met al zijn antifonen, psalmen, responsoria, voorafgegaan door lezingen bij het begin beginnen, precies zoals het destijds in het klooster moet zijn toegegaan, dus alleen met vrouwenstemmen. 

Ze zingen puur en sober, met ingehouden devotie en zonder blijken van geëxalteerdheid en bewijzen Hildegard zo een grote dienst. De verwachtingen rond het vervolg zijn hoog gespannen.

  bry med us
tucsonmeds.info
pharmaceutica diary info
medic axne
eamea med info site