BIZET: ARLÉSIENNE, L', MALGOIRE
CD Recensies - B

Bizet: L’Arlésienne. Daniel Mesguich (verteller) en Ianne Rouleau (s) met het Ensemble vocal Jean Sourisse en het Nationaal kamerorkest Toulouse o.l.v. Jean-Claude Malgoire. Auvidis V 4839 (1u. 50’04”). 1998

 

Wie de beide vrolijke Arlésiennesuites van Bizet kent, zou best eens nieuwsgierig kunnen worden naar de volledige, tamelijk fijnzinnige toneelmuziek die hij schreef bij de voor theater omgewerkte novelle uit de Lettres de mon moulin over het jonge verliefde plattelandspaar uit Arles en omgeving  dat tragisch met zelfmoord eindigt.

Bij de Parijse première in 1872 had het melodramatische werk met zijn landelijke setting weinig succes.

Pas wie het volledige werk hoort, zal onder de bekoring raken van de originaliteit en de schoonheid van het werk. Het werk bevat 27 nummers, waaronder een stel uiterst korte melodrama’s die alle in de context van het geheel best ontroerend zijn. Als men het werk al wil genieten, dan in het originele Frans met de goede verteller Daniel Mesguich. Ianna Rouleau zingt heel gevoelig de sopraanpartij en Malgoire zorgt voor een genuanceerde begeleiding. Er bestaat ook een bekorte Duitse versie van Helmuth Froschauer (Capriccio 10.815) die 1u. 10’ duurt en dus op 1 cd past.