BOISMORTIER, BODIN DE: DAPHNIS ET CHLOÉ
CD Recensies - B

Bodin de Boismortier: Daphnis et Chloé. François-Nicolas Geslot (ct., Daphnis, Le zéphyr) Gaëlle Méchaly (s., Chloé en L’amour), Marie-Louise Duthoit (s., La nymphe en La matelote), Till Fechner (bs., Saphir) e.a. met Le concert spirituel o.l.v. Hervé Niquet. Glossa GCD 921605 (2 cd’s, 1u.41’32”). 2001

 

Dat de prachtige pastorale balletmuziek Daphnis et Chloé van Ravel uit 1912 op basis van de herdersroman (pastorale) van de Griekse schrijver Longus uit de tweede eeuw een soort voorloper heeft in de vorm van.een opéra-ballet in drie aktes van Joseph Bodin de Boismortier (1689-1755) uit 1747 is weinig bekend. Opvallend is dat in dit werk op een libretto van Pierre Laujon heel andere personages dan Dorcon, Lyceion, Bryaxis, Lammon en Pan c.s. ten tonele worden gevoerd. Dat alleen al zorgt voor contrast, afgezien van het verschil in genre en stijl.

Bij Ravel wordt alleen gedanst, bij Boismortier is sprake van een goed te volgen handeling. Dat maakt het de moeite waard om ook eens nader kennis te maken met dit aardige onbekende werk dat mee dankzij een stel in dit idioom zeer capabele zangers, begeleid door de altijd levendige Niquet  erg fraai tot leven woest gewekt. Iets voor liefhebbers van laat-barok Frans moois.