BOßLER: LIEDEREN EN KAMERMUZIEK
CD Recensies - B

Boßler: Liederen en kamermuziek. Pianotrio; Liederen op tekst van Brecht nr. 1-3; ‘Lento’ uit Solovioolsonate; Kapriziöse Musik; Der Blick; Pianosonate vierhandig; Liederen voor sopraan, fluit en strijkkwartet nr. 1-3; Blaaskwintet. Omer Bouchez (v), Anthony Kondo (vc), Bernhard Kastner (p), Julia Kaufmann (s), Hellen Elisabeth Weiss (v), Irmela Boßler (fl), Hermès kwartet, Mi Na Park (p) en Blaaskwintet 5 Beaufort. Queststand VKJK 1119 (65’13”). 2011

 

Om aandacht te vragen voor de Duitse componist Kurt Boßler (1911-1976) maakte Querstand een keuze uit de liederen en de kamermuziek kamermuziekwerkenwerken voor verschillende bezettingen die tussen 1949 en 1968 werden gecomponeerd.

Daarvoor waren nogal wat musici nodig; opvallend is dat zich daaronder ook het jonge Franse Hermès kwartet bevindt. Het wordt tweemaal ingezet. Eerst in de begeleiding van het lied Der Blick op tekst van Morgenstern waaraan de cd zijn titel ontleent. Het is geschreven voor sopraan, fluit en strijkkwartet en daarna in de 3 Lieder zur Ermutigung op gedichten van Hilde Domin, ook voor sopraan, fluit en strijkkwartet. Gevoelvol gezongen door Julia Kaufmann en meer dan degelijk begeleid.

Het Pianotrio is een vijfdelig werk dat zich in 8’46” afspeelt en  meer van een toegift heeft dan van een verwachtingsvol begin van een optreden. In plaats van alleen het tweede deel, een lento, uit de solovioolsonate was het hele, zeker niet oninteressante werk verkieslijk geweest. Geestig is hierna de driedelige Kapriziöse Musik voor fluit en piano. Met de Sonate voor vierhandig piano volgt een weer heel actief, vernuftig werk, maar het hoogtepunt van het programma komt het laatst met de vijf ultrakorte deeltjes van het kwintet voor fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot. Ook deze composities krijgen een geacheveerde verklanking. Het geheel zorgt voor een aangename en interessante kennismaking met Boßler. Aardig dat zijn dochter Irmela als bekwaam fluitiste aan dit programma meewerkt.