BRAHMS: STRIJKKWINTETTEN NR. 1 EN 2, MANDELRIING
CD Recensies - B

Brahms: Strijkkwintetten nr. 1 in F op. 88 en 2 in G op. 111. Roland Glassi met het Mandelring kwartet. Audite 97.724 (54’55”). 2016

 

De aanduiding ‘Volledige strijkkwintetten’ op deze cd doet wat komisch aan, want Brahms schreef er slechts twee, het eerste in 1882 en het tweede acht jaar later in 1890. Het zijn dus twee rijpe, late werken die in het Brahms repertoire om onduidelijke redenen altijd wat zijn verwaarloosd, hoewel het heel mooie werken zijn die het predikaat meesterwerk waardig zijn.

Het tweede kwintet is relatief het bekendst. Natuurlijk bestonden van deze werken al eerder heel mooie opnamen. Te noemen zijn vooral die van het Raphael ensemble (Hyperion CDA 66804), het Hagen kwartet met Gérard Caussée (DG 453.420-2) en het Leipzigs kwartet met Hartmut Rohde (MDG MDG 307.1251-2). Maar een nieuwe opname is altijd welkom, zeker als deze zo goed is als deze van het Mandelring kwartet met Roland Glassi als tweede altviolist.

Meteen vanaf het verleidelijk gespeelde begin van het eerste kwintet klinken deze uitvoeringen gedistingeerd, warm van toon. Het lijkt een blijk van musiceren in oude stijl, onzelfzuchtig en heel toegewijd. Maar dat gold voor die eerdere opnamen feitelijk ook. Een duidelijke voorkeur is bij zoveel kleine plusjes en minnetjes lastig te vellen. Alle vier zijn zeer geslaagd en fout kiezen tussen hen is onmogelijk.

  bry med us
tucsonmeds.info
pharmaceutica diary info
medic axne
eamea med info site