BRIDGE: PIANOKWINTET; STRIJKTRIO E.A.
CD Recensies - B

Bridge: Pianokwintet in d; Novelettes voor strijkkwartet nr. 1-3; Strijktrio Rapsodie; Lament; Cherry ripe; Sir Roger de Coverley. Michael Dussek (p) met het Bridge kwartet. SOMM SOMMCD 087 (77’56”). 2008

 

Het Pianokwintet van Frank Bridge, leraar van Britten, is een vroeg werk dat onder invloed staat van Brahms en Fauré. In eerste aanleg ontstond het in 1905 in de gebruikelijke vierdelige vorm, maar zeven jaar later werd het radicaal herzien en tot drie delen teruggebracht. Een interessant werk, zonder meer.

Toch is het ’t Trio voor 2 violen en altviool dat meer de aandacht trekt als laat werk met zijn blijken van fantasie en van een zekere ongrijpbaarheid in hun bijna-atonaliteit. De drie 12’48” in beslag nemende Noveletten zijn het werk van een student uit 1904, bedoeld als materiaal voor een concours waarin was gevraagd om een fantasie ter vernieuwing van Purcells barokmuziek. Muziek die vriendelijk van aard is en de overige korte werken behoren tot de aardige karakterstukken. Het uit Colin Twigg en Catherine Schofield (v), Michael Schofield (va) en Lucy Wilding (vc) bestaande Bridgekwartet pluis al het filigraanwerk mooi uit in een stuk voor stuk toegewijde, heel idiomatische uitvoeringen. Goed om de componist nader te leren kennen.