BRUCH: STUKKEN VOOR PIANO, KLARINET EN ALTVIOOL E.A.
CD Recensies - B

Bruch: Stukken voor piano, klarinet en altviool op. 83 nr. 1-8; Kol nidrei op. 47 (bew.); Canzone voor cello en orkest in Bes op. 55 (bew); Romance voor altviool en piano op. 83. Trio Apollon. RCA 888751-6519-2 (61’29”). 2014

 

Een voor de hand liggende combinatie vormen klarinet, altviool en piano niet. Toch bestaan best oorspronkelijke werken voor deze bezetting, zoals het Kegelstatt trio in Es KV. 498 van Mozart, het alternatief van Schumanns Pianotrio nr. 3 op. 110, het Trio van Jean Françaix uit 1990, Wasserspiele van Siegfried Matthys en Hommage à R. Sch. op. 15d van György Kurtág (Warner 2564-62513-2) en anders arrangeert het Apollon trio wel geschikte composities om ze pasklaar te maken.

Dat Trio Apollon is alm jaren geleden gevormd door Matthias Glander (kl), Felix Schwartz (va) en Wolfgang Kühnl (p). Het wijdt zich hier aan late, voor zijn zoon Felix geschreven werken. Klarinet en altviool hebben van nature de nodige timbres gemeen en waar andere componisten de verschillen zoeken, behoudt Bruch de eenheid in de lichtelijk nostalgieke 8 Stukken.

Deze zijn aangevuld met een mooie als het ware van de cello gestolen  bewerking voor altviool en klarinet van Kol Nidrei en de Canzone. In dat laatste werk klinkt het instrument van Glander wat scherp. De erg mooi gespeelde Romance voor altviool (op. 83 en niet 85) vormt een fraai besluit van dit programma.