CHEN: VIOOLCONCERT VAN DE VLINDERLIEFHEBBERS
CD Recensies - C

Chen: Vioolconcert van de vlinderliefhebbers; Breiner: Liederen en dansen van de zijderoute. Takako Nishizaki (v) met het Nieuw Zeelands symfonie orkest o.l.v. James Judd. Naxos 8.225972 (63’19”). 2002 

 

De in 1935 geboren Chinese componist schreef ik 1959 zijn bekendste werk, het Vioolconcert van de vlinderliefhebbers dat is gebaseerd op Chinese volksmelodieën. Het werk heeft negen deeltjes, waarvan meteen het eerste ‘Een beminde roos’ al heel aantrekkelijk is, zeker ook omdat Nishizaki het zo verleidelijk voordraagt. Het tweede, ‘Rijzende halvemaan’ heeft iets van filmmuziek en ook de rest heeft iets kleurigs en inventiefs, met het vijfde ’Sa li Hong ba’ dat begint met een romantische hoornsolo als mooiste in dansvorm. Deel zes, ‘Lan hua hua’ bevat een fijne fluitsolo en vertelt over een jong meisje dat tegen haar zin wordt uitgehuwelijkt. Heel oosters is ook nr. 8 met bongo drums.

De Liederen en dansen van de zijderoute van de in 1957 geboren Slowaakse componist Peter Breiner die daarin o.a. Oeigoerse melodieën verwerkte, vormt de aardige aanvulling.

Solist Nishizaki verkeert in blakende topvorm het het orkest uit Nieuw Zeeland zorgt voor spirituele begeleidingen alsof het wekelijks Chinese muziek speelt.