CIMAROSA: IMPRESARIO IN AUGUSTIE, L'
CD Recensies - C

Cimarosa: L’impresario in angustie. Carlo Torriani (bs., Don Gisobolo), Marco Filippo Romano (bs., Don Perizonio), Paola Cigna (s., Fiordispina), Lavinia Bini (s., Merkina), Alejandro Escobar (t, Gelind), Camilla Antonini (ms., Doralba) en Luca Gallo (bs., Strabinio) met het Bruno Maderna di Forli orkest o.l.v. Aldo Salvagno. Brilliant Classics 95746 (77’06”). 2017

 

Domenico Cimarosa (1749 - 1801) grossierde in komische en serieuze opera’s. Voordat hij na zijn dienstbetrekkingen in Sint Petersburg en Wenen ten einde aren en naar zijn vaderstad Napels terugkeerde had hij er al vijfenzestig  van de ruim tachtig geschreven, waarvan Il matrimonio segreto het bekendst werd.                                                                                                                   

‘De theatrale avonturen’ ofwel ‘De geruïneerde impresario’ is een farce opera die voor het eerst in 1786 in het Teatro Nuovo in Napels werd opgevoerd. Een eenakter waarin een impresario met een team zangers een nieuwe opera voorbereidt. De vertolkers van de drie vrouwenrollen kiften me de impresario, de componist en de tekstdichter van het libretto en proberen elk de hoofdrol te krijgen. Op hun beurt krijgen zij de maken met amoureuze  Me Too incidenten van een van deze.

De tragiek is dat de impresario failliet blijkt te zijn en de opera nooit tot stand komt. Maar dat verhindert alle komische gebeurtenissen en ruzies geen moment en Aldo Salvagno bracht een stel uitgesproken bel canto zangers die goed met hun stem kunnen acteren bij elkaar om daaraan levendig en genuanceerd vorm te geven.