COPLAND: OUTDOOR OVERTURE, AN; SYMFONIE NR. 1; STATEMENTS; DANCE SYMPHONY
CD Recensies - C

Copland: An outdoor overture; Symfonie nr. 1; Statements; Dance symphony. BBC filharmonisch orkest o.l.v. John Wilson. Chandos CHSA 6195 (68’17”). 2016

 

De Grote Amerikaanse Symfoniie was in de V.S. nooit zo in de publieke verbeelding aanwezig als de Grote Amerikaanse Roma, Toch leek dit het altijd ongrijpbare doel te zijn van een aantal componisten in het midden van de twintigste eeuw toen die Amerikaanse symfonie volwassen werd. Onder die fraaie werken springen de symfonieën van Copland, met name zijn Derde, eruit.

Maar in aflevering nummer drie van Chandos reeks orkestwerken van Copland gaat het om andere werken. 

De Outdoor ouverture uit 1938 is een opwekkend vrolijk werk dat was bestemd om de Amerikaanse jeugd de smaak van klassieke muziek bij te brengen. Aanvankelijk had Symfonie nr. 1 ook een orgelpartij, maar Wilson koos wel terecht voor de herziene versie zonder uit 1928. Het werk is toch al behoorlijk zwaar bezet.

Wat vernieuwender ging de componist in 1935 aan de slag met het zesdelige Statements; het gaat inderdaad om korte, krachtige muzikale beweringen, alleen blijft de inhoud daarvan wat vaag. Laat de eigen fantasie maar werken.

Tot slot is er de heel expressieve, fantastische Danssymfonie uit 1929  met stilistisch duidelijk van elkaar verschillende delen. Oorspronkelijk gedacht als balletmuziek over een groteske vampier bevat dit werk uit 1925 een deel met de titel ‘Grogh’.  

Net als bij de twee voorafgaande afleveringen is sprake van heel goede, geïnspireerde en stijlvolle interpretaties die op een bijzonder goed klinkende cd belandden.

Betere Copland uitgaven zijn nauwelijks voor het grijpen.