DOHNÁNYI: PIANOCONCERTEN NR. 1 EN 2; SYMFONISCHE MINUTEN
CD Recensies - D

Dohnányi: Pianoconcerten nr. 1 in e op. 5 en 2 in b op. 42. Howard Shelly met het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Matthias Bamert. Chandos CHAN 10599 (72’25”). 2004

 

Dohnányi: Symfonische minuten nr. 1-5 op. 36; Pianoconcert nr. 2 in b op. 42; Brahms: Symfonie nr. 3 in F op. 90. Sofja Gülbaldamova (p) met het Wuppertal symfonie orkest o.l.v. Dmitri Jurowski. Cybele  HD Klassik 3D80170-2 (71’18”). 2017

 

Dohnáhny componeerde als reeds ervaren jonge pianist zijn Pianoconcert nr. 1 al op 21-jarige leeftijd in 1897.Hiermee kon hij zich heel praktisch meteen als solist en componist manifesteren. Voor dit werk kreeg hij de Bösendorferprijs. Wie niet beter weet, zou tijdens het eerste deel kunnen denken dat hij te maken heeft met een onbekend werk van Brahms. Dat heeft iets gerustellelends, Om vervolgens in het langzame deel met zijn belangrijke hoornmelodie en pizzicati van de bassen te worden herinnerd aan zowel Brahms als Bruckner.

Pianoconcert nr. 2 ontstond pas veertig jaar later in 1947, een paar jaar nadat hij in 1944 Hongarije vals als oorlogsmisdadiger was veroordeeld terwijl hij juist Joden had geholpen. Hij was toen zeventig, maar van een duidelijke stijlbreuk is geen sprake. Geen wonder dat wel wordt gezegd dat hij hiermee het laatste grote romantische pianoconcert tot stand bracht. Het roept zelfs wat gedachten aan Rachmaninov op.

Van de diverse pianisten die beide werken samen cd zetten (Martin Roscoe, Hyperion CDA 66684, László Baranyai, Hungaroton HCD 31555) is het Howard Shelley die met intelligente en bravoureuze interpretaties het pleit wint. Het werk gaat onder zijn handen glimmen en hij legt de juiste accenten. De orkestbijdragen van Bamert zijn boven alle kritiek verheven. 

Van dat Pianoconcert nr. 2 bestaat ook een recentere opname van Dohnányi specialste Sofja Gülbadamova die al een dubbel cd met pianowerken (Capriccio C 5332) maakte. Ook zij heeft naar verwachting het gevraagde idioom goed in haar geest en haar vingers. Bijzonder aan haar met de vijf Symfonische minuten uit 1933, die in de werkelijkheid een kwartiertje duren, als een van een 38 seconden korte inleiding voorziene binaurale stereo (met slechts twee microfoons gemaakte) opname is uitgebracht als Sinfonieorchester Wuppertal Live, volume 1 door Cybele.