DONIZETTI: BORGOMESTRE DI SAARDAM, IL
CD Recensies - D

Donizetti: Il borgomestre di Saardam. Giorgio Caoduro (b., de Tsaar), Juan Francisco Gatelell (t., Pietro Flimann), Andrea Concetti (bs., Wambett), Irina Dubrovskaya (s., Marietta), Aya Wakizono (ms., Carlotta) e.a. met het Donizetti Opera koor en orkest o.l.v. Roberto Rizzy Brignoli. Dynamic CD  7812.02 (2 cd’s, 1u.41’52”). 2017

 

Hoewel Donizetti zo’n vijfenzeventig opera’s componeerde, is het  verrassend daarbij ook een werk over tsaar Peter in Zaandam aan te treffen. Het bewuste Melodramma gioia op libretto van Domenico Gilardoni ging 19 augustus 1827 in het Teatro del Fondo in Napels in première. 

Daarna zal het weinig meer op het toneel zijn gebracht totdat dirigent Jan Schaap het in 1973 in Zaanstad liet herleven met Renato Cappecchi (burgemeester Vambett), Philip Langridge (Pietro Flimann) Ans Philippe (Marietta) en Peter van de Berg (Tsaar) met het Gewestelijk orkest Zuid-Holland (Myto 2MCD 991.202). In 1998 volgde nog een opvoering tijdens het Bel Canto festival in Dordrecht. 

En nu is er dan deze eerste ‘professionele’ uitgave waarin me meemaken dat tsaar Peter de Grote incognito in Zaandam verblijft om zich het vak van scheepstimmerman eigen te maken. De burgemeester is bekend met zijn aanwezigheid die in de opera tot vele misverstanden leidde maar natuurlijk een happy end heeft.

De uitvoering heeft vooral documentaire waarde. Bij de vertolkers zijn een heldere soepele Juan Francisco Gatelli als Pietro en een gedegen Giorgio Caoduro als Tsaar te horen. Verder zijn er de nodige jonge, vaak wat schoolse krachten, Andrea Concetti kan er als burgemeester mee door, de comprimari zijn niet meer dan redelijk en Irina Dubrovskaya is een temperamentvolle Marietta, Aya Wakizono een jeugdige Carlotta.

Deze versie 1828, die ook op dvd verscheen (Dynamic 57812) is erin geslaagd om deze onbekende opera nieuw leven in te blazen.