DVORAK: PIANOKWARTETTEN NR. 1 EN 2, BUSCH TRIO, DA SILVA
CD Recensies - D

Dvorak: Pianokwartetten nr. 1  in D op. 23, B. 53 en 2 in Es op. 87, B. 162. Miguel da Silva (va) met het Busch trio. Alpha 288 (71’03”). 2017

 

Dvoraks beide Pianokwartetten hebben altijd ten onrechte wat in de schaduw gestaan van zijn meesterlijke Pianokwintet. Tussen het ontstaan van beide werken liggen veertien jaar.  Nummer 1 is een werk vol jeugdig élan, optimisme en charmante melodieën, nr 2 is een stuk gerijpter, breder van opzet, iets gekunstelder, maar ook diepgravender.

In de jaren tussen het ontstaan van dit tweetal werken was Dvorak uitgegroeid van een veelbelovende lokale componist tot iemand met een internationale reputatie.

Samen met altviolist Miguel da Silva debuteert het Busch trio (Omri Epstein, piano, Mathieu van Bellen, die de Guadagni viool  van naamgever Adolf Busch uit 1783 bespeelt en Ori Epstein, cello) in deze pianokwartetten. Samen treffen ze volmaakt de diverse kwaliteiten van deze composities vol invloeden van  lichte Tsjechische volksmuziek en de mooie uitingen van passie. Geëngageerder kan haast niet. Wat dat betreft laat deze opname die van het Mozart piano kwartet (MDG MDG 643-1176-2) met dezelfde koppeling een stuk achter zich. Alleen Helena Sucharova - Weiser met het Vlach kwartet (Naxos 8.572159) blijven enigszins in de buurt. Een mooiere debuut cd had het trio zich niet kunnen wensen.