FHEODROFF: VIOOLCONCERT
CD Recensies - F

Fheodroff: Concert voor viool, strijkorkest en pauken; Kollontay: Vioolconcert op. 61 Blue ray. Elena Denisova met rep. Het Collegium musicum Carinthia en het Moskou’s omroeporkest o.l.v. Alexei Kornienko. TYXart TXA 17093 (63’20). 1995, 2013

 

Onder de titel Violin concertos XXI brengt het onbekende label TYXart als eerste bijdrage het Concert voor viool, strijkorkest en pauken van de Oostenrijker Nikolaus Fheodoroff (1931-2011), samen met het Vioolconcert van de Rus Mikhail Kollontay (1952).

Om te beginnen speelt de Russische, in Oostenrijk gevestigde Elena Denisova het concert van haar landgenoot Fheodoroff uit 1994. De begeleiding is hier toevertrouwd aan een niet te omvangrijk strijkorkest met een weinig opvallend aandeel van de pauken.

Grootser van opzet is het Vioolconcert van Kollontay met de bijnaam Blue ray uit 2012 met toevallig hetzelfde opusnummer als dat van Beethoven. In de finale van diens werk wordt gerefereerd aan een soefistische liefdesgeschiedenis waarin de schoonheid van een roos en de zang van een nachtegaal te pas komen. Die is minder letterlijk te horen dan bij Respighi, maar in gestileerde vorm wel hoorbaar.

Twee geheel eigentijdse werken die gelukkig met hun eng verweven solopartijen allerminst zo ontoegankelijk zijn als mocht worden gevreesd.

Voor Kollontay reisde Denisova naar Moskou waar ze aan de bron door Alexei Kornienko een pittige begeleiding kreeg, voor Fheodroff hoefde ze minder ver te reizen. Ze is voorzitter en penningmester van dit ensemble uit Klagenfurt. Het blijkt een hoog en subtiel spelniveau te bezitten.

Nieuwsgierig mogen we uitkijken naar volgende uitgaven in de reeks waarvan dit een interessant, nuttig begin vormt.