FIBICH: SYMFONIEËN NR. 1-3
CD Recensies - F

 

Fibich: Symfonieën nr. 1 in F op. 17, 2 in Es op. 38 en 3 in e op. 53. Detroit symfonie orkest o.l.v. Neeme Järvi. Chandos CHAN 9682 (2 cd’s, 1u. 46’). 1994

 

De Tsjechische componist Zdenĕk Fibich (1850-1900) studeerde, hoewel in Praag geboren, in Leipzig en Parijs, was enige tijd tweede dirigent van het Russisch kerkkoor in Praag voordat hij zich na 1880 geheel op compositie toelegde. Zijn werk is van grote oorspronkelijkheid, hoewel het best nationaal was gericht. Zo was Fibich een pionier bij de vernieuwing van de Boheemse muziek. Hij is ooit omschreven als de zoon in de heilige drie-eenheid van de Tsjechische muziek, waarin Smetana de vader en Dvorak de Heilige geest waren.

Hij was actief in alle gangbare genres. Met dit drietal symfonieën   uit 1883, 1893 en 1898 krijgen we te maken met volbloedige romantische symfonieën die heel rijk aan eigen ideeën zijn. Boheemse invloeden zijn niet ver te zoeken. Deze enthousiaste uitvoeringen door het briljante orkest uit Detroit onder de zich vaak volledig voor onbekend repertoire inzettende Neeme Järvi zijn ideaal gelukt en beter dan wat dirigenten als Albrecht (Orfeo),    Waldhans en Bolhlávek (Supraphon) bijdroegen.

  bry med us
tucsonmeds.info
pharmaceutica diary info
medic axne
eamea med info site