FITKIN: STRIJKKWARTETTEN
CD Recensies - F

Fitkin: Strijkkwartetten. Servant, Inside, A small quartet, Another small quartet, String en Pawn. Sacconi kwartet. Signum SIGCD 518 (71’43”). 2016

 

Graham Fitkin is een in 1963 in Engeland geboren componist, pianist en dirigent die bij Louis Andriessen in de leer was en zich bij voorkeur op minimalistische wijze uit en bij voorkeur werken voor een of meer piano’s schrijft. Ritmische complexiteit, felle ritmen zijn zijn handelsmerk Bondigheid is vaak zijn devies.

Als pianist voerde hij in 1994 op cd een dozijn eigen werken uit (Argo 444.112-2) en in 1990 onder de titel Flak een aantal werken voor vier piano’s (Factory FACD 346).

Tussen 1992 en 2007 componeerde hij de zes hier bijeengebrachte strijkkwartetten waarvan Another small quartet met net geen twee minuten  speelduur het kortste is en Inside net bijna 25 minuten het langste. Bij eerste kennismaking maakt vooral het voor de waaghalzen van het Sacconi kwartet geschreven String een aantrekkelijke indruk. Het blijkt in het algemeen te gaan om muziek met een geconcentreerde grote schokwerking die hoge eisen stelt aan de capaciteiten van de uitvoerenden.

Tegen die eisen is het Sacconi kwartet dat zijn naam baseert op de Italiaanse luitenist en strijkinstrumentbouwer Simone Fernando Sacconi en dat deels op door hem gemaakte instrumenten en bestaat uit Ben Hancox en Hannah Dawson (v), Robin Ashwell (va) en Cara Berridge (vc) uitstekend opgewassen.

Fascinerende muziek die het aanhoren in zulke meesterlijke verklankingen bij herhaling extra boeiend maakt.