GRIEG: MOTHER SINGS, A; LIEDEREN EN PIANOWERKEN
CD Recensies - G

Grieg: A mother sings: Liederen en pianowerken. Melodieën van het hart op. 5 nr. 1-4; ‘Melancholie’ uit Lyrische stukken op. 47; ‘Wals’ uit Lyrische stukken op. 38; Eerste ontmoeting op. 21/1; Verdriet van een moeder op. 15/4; Een zwaan op. 25/2; Aan een stroom op. 33/5; ‘Avond in de bergen’ uit Lyrische stukken op. 68; ’Scherzo’ uit Lyrische stukken op. 54; ‘Heimwee’ uit Lyrische stukken op. 57; De moeder zingt op. 60/2; Onder de rozen op. 39/4; Roep op. 61/3; De prinses EG. 133; ‘Mars van de dwergen’, ‘Herdersjongen’ uit Lyrische stukken op. 54; Margreets wiegelied op. 15/1; Een vogellied op. 25/6; ‘Elegie’ uit Lyrische stukken op. 47; Slaaplied voor Dobbin op. 61/5. Hendrickje van Kerckhove (s) en Nicolas Callot (p). Phaedra PH 292038 (52’01”). 2015 

 

De vele liederen die Grieg schreef behoren tot het beste dat hij componeerde. Hij was een uitgesproken miniaturist en het lied was voor hem de miniatuur bij uitnemendheid. Twee grote inspiratiebronnen zouden zijn talent tot wasdom brengen: zijn liefde voor de sopraan Nina Hagerup, als nicht, verloofde en uiteindelijk echtgenote plus het gouden tijdperk van de Noorse lyrische dichtkunst, die zijn hele leven en werken zou beïnvloeden. Daar stonden twee tragische gebeurtenissen tegenover. Kort nadat Griegs dochter Alexandra nog geen jaar oud overleed, had Nina een miskraam.

Gregs liederen zijn doordrongen van de muzikaliteit van van het regionale dialect van de fjorden, het Landsmål dialect en de fysieke energie van de halling- en springar dans. Al deze elementen geven Griegs muziek de opvallende ritmische eigenschappen en een heel herkenbaar melodisch en harmonisch palet. 

De Belgische sopraan Hendrickje van Kerckhove koos een aantal van deze liederen uit; ze zingt deze om en om met door haar begeleider Nicolas Callot gespeelde gedeelten uit de Lyrische stukken. Met een soepele stem draagt de sopraan de liederen voor; ze lijkt hoorbaar en communicatief te genieten van de teksten die inhoud krijgen. Callot begeleidt keurig. 

Misschien is het goed er even op te wijzen dat de Finse sopraan Monica Groop op BIS de complete liederenschat van Grieg heeft vastgelegd.

Nicolas Callot speelt de selecties uit de Lyrische stukken geschakeerd en geanimeerd, maar zal in dit repertoire zijn meerdere moeten erkennen in Gilels (DG 449.721-2) en Andsnes (EMI 394.399-2). 

  bry med us
tucsonmeds.info
pharmaceutica diary info
medic axne
eamea med info site