GROSLOT: KAMERMUZIEKWRKEN
CD Recensies - G

Groslot: Poème secret; Confused conversations; Hibernaculum; The green duck; The Phoenician sailor; Statement, reflection and conclusion. Peter Verhoyen (fl), Dimitri Mestdag (h), Geert Baeckelandt en Marija Pavlovic (kl), Peter Nuytten (fag), Ann-Sofie Vande Ginsteren Gudrun Verbanck (v), Bieke Jakobus (va), Lieslot Watté (vc), Eliz Erkalp (hrn), Roel Avonds (trom), Eline Groslot (hrp) en Stefan de Schepper (p). TYXart TXA18113 (66’20”). 2017

 

Misschien herinneren sommigen zich nog de Belg Robert Groslot (1951) die zesde werd in het Koningin Elisabeth pianoconcours in 1978, maar die eigenlijk violist was begonnen. Een multitalent dat zich later met veel fantasie op compositie toelegde, Dat blijkt uit de titels van de zes hier bijeengebrachte kamermuziekwerken.

Meteen is Poème secret voor zeven instrumenten (harp, fluit, klarinet en strijkkwartet) een interessant werk met kwikzilver stemmingswisselingen, nu eens duistere, dan weer lichter van aard, maar ook met momenten van attaque. Muziek om meteen van de houden en zo is het ook met de rest van dit programma. 

Confused conversation voor de niet alledaagse combinatie van piccolo en piano laat inderdaad in zijn vier deeltjes - small talk, tête-à-tête, whisper en schmooze - een verward, maar intrigerend gesprek horen. In Hibernaculum (een onderkomen voor insecten die een winterslaap houden) maakt een blaaskwintet ruim een kwartier wriemelende, maar geen slaperige klanken. In The green duck maakt de piccolo hooguit bij vlagen kwakende geluiden en in Statement, reflection and conclusion wordt een verklaring na een overweging met een beslissing door solofluit afgerond.

Heel interessant materiaal met een behoorlijke diversiteit en een hoofdtaak voor fluitist Peter Verhoyen die zich met virtuoos en rijk nuancerend inzet voor deze interessante componist.

Wie nader wil kennismaken met de werken van Groslot, kan bijvoorbeeld eens luisteren naar zijn Pianoconcert met Jan Michiels (Groslot Music GM 1402), Black Venus door Novocento onder Groslot (Vanguard 99149) of Reflections upon 4 contemporary paintings, Wagner’s moon, Hoquetus, battaglia and madrigal en Parfums éphémères (Groslot Music GM 1403).