HÄNDEL: ITALIAANSE DUETTEN, BERTINI, CAVINA
CD Recensies - H

Händel: Duetti italiani nr. 3, 4, 5, 8, 11, 13, 14, 16, 18, 19 HWV. 178-198. Rosanna Bertini (s), Claudio Cavina (ct). La Venexiana  Cantus 9620 (60’07’21”). 1998

 

Händel schreef een twintigtal vocale duetten, waarvan er hier tien zijn opgenomen. Ze behoren tot zijn gelukkigste werken en waren  met hun blijken van charme en humor bedoeld voor intiem, huiselijk gebruik. De meeste zijn tweedelig en in een vrije contrapuntische stijl met elkaar afwisselende zangpartijen. 

De meeste zijn uit zijn korte Italiaanse jaren, maar hij voegde er in de jaren 1740 in Londen nog een paar aan toe, Tot de hoogtepunten behoren ‘Se tu non lasci’, ‘Langue, geme e sospira’ en ’Tanti strali’.

De beide solisten zijn blijkbaar ervaren barokzangers die precies weten hoe ze hun stemmen met elkaar moeten verweven en hoe ze boeiend dit mooi gezongen materiaal over het voetlicht moeten brengen.

Er is een alternatief van Gillian Fisher en James Bowman (Hyperion CDA 66440) uit 1990, maar in de nieuwe uitgave schuilt wat meer italianatà. In het gezelschap La Venexiana  treffen we de Nederlandse barokcelliste Caroline Antoinette Boersma en de theorbespeler Paul Beier aan.