HAYDN: STABAT MATER
CD Recensies - H

Haydn: Stabat mater H. XXbis. Sarah Wegener (s), Marie Henriette Reinhold (ms), Colin Balzer (t), Sebastian Noack B0 met het Stuttgarts Kamerkoor en de Hofkapel Stuttgart o.l.v. Frieder Bernius. Carus CAR 83281 (60’17”). 2017

 

Haydn componeerde in 1767 zijn Stabat mater voor solisten, koor en een orkest met hobo’s, strijkers en orgel in Eisenstadt. Of hij het bekende Stabat mater van Pergolesi uit 1736 kende? In ieder geval besteedde hij veel moeite aan het veertiendelige werk dat zijn eerste opus gewijde muziek is.

Hij weet de solostemmen goed te gebruiken en mengt deze goed met koorbijdragen en ensembles. Al snel kreeg het sfeervolle stuk dat niet als bij Pergolesi iets van operasfeer verraadt, de nodige populariteit en het verbaast eigenlijk dat we het werk tegenwoordig zo weinig horen.

Gelukkig bestaan er wel meer dan tien opnamen van, waarvan die van Trevor Pinnock (Archiv 629.733-2) uit 1989 een der mooiste is. Daar komt nu deze ook zeer geslaagde grondige en fraai uitgewerkte uitgave uit Stuttgart bij. Een mooi moment om het werk terug te brengen in de actuele belangstelling.