HEMEL, VAN: KAMERMUZIEK
CD Recensies - H

Van Hemel: Kamermuziek. Klarinetkwintet; Dans; Over de Commedia dell’arte; Pianokwartet. Alan Kay (kl), Katherine Dowling en Clark Schauffele (p), James Austin Smith (h), Gina McCormack )v), Catherine Yates (va), Nicholas Trygstad (vc), Malevich pianokwartet. Et’cetera KTC 1610 (53’19”). 2016/7 

 

Het is aan Henk Guittart, de leider van het Orlando Festival, te danken dat in 2016 en 2017 aandacht werd besteed aan de in Antwerpen geboren, lang in Hilversum gewoond hebben componist/violist, intussen vergeten Oscar van Hemel (1892-1981).

Hij begon zijn loopbaan in het orkest van de Nederlandse Opera en gaf een paar jaar les in Bergen op Zoom. Maar pas in 1930 ging hij bij Pijper compositie studeren. 

Wanneer we naar de uitvoerenden op deze cd kijken, blijkt dat daar geen Nederlander aan te pas kwam. Des te meer waardering voor de buitenlanders die zich deze muziek snel eigen maakten en er over het geheel genomen zeer goede uitvoeringen van geven. Dat begint met het pakkend voorgedragen Klarinetkwintet uit 1958 dat was opgedragen aan Jolle Huckriede

De Dans voor piano-vierhandig is een vroeg werk, dat vooral bedoeld lijkt als studiemateriaal. De in 1968 geschreven zeven speelse deeltjes uit Commedia delll’arte vor de leuke combinatie van hobo, viool, altviool en cello zijn: Arlecchino, Colombina, Colombina e Arlecchino, Petrolinio, Colombina e Petrolino, Arlecchino-Colombina-Petrolina en Elegia per Colombina e Petrolina.  

Het Pianokwartet uit 1938 behoort tot zijn interessantere composities en is terecht tot het laatst bewaard.

We mogen de Oscar van Hemel Stichting dankbaar zijn dat deze opname tot stand kwam. Er is wel meer beschikbaar van deze componist: De Ballade voor orkest uit 1942, ht Vioolconcert nr. 1 uit 1944 en het Vioolconcert nr. 2 ‘4 scherzandi voor 4 instrumentale groepen’ uit 1968 door resp.het Omroeporkest o.l.v. Leo Driehuys, Theo Olof met het Utrechts symfonie orkest o.l.v. Paul Hupperts en Herman Krebbers met het Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink (Marcato Keyboard MCD 139203); Vocale werken zijn te vinden op Marcato Keyboard MCD 22901.