JOSQUIN:MISERERE MEI DEUS E.A.
CD Recensies - J

Josquin: La déploration (sur la mort) de Johannes Ockeghem IJ. 66; Nimphes nappés ‘Circumderunt me’; In princpe erat verbum; Planxit autem David; Miserere mei Deus (Psalm 51) IJ. 50; Gombert: Musae Jovis. Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss. Harmonia Mundi HMM 90.2620 (66’00”). 2018 

 

Heel wat componisten hebben de boetepsalm 50 (51 in de vulgaat) van koning David op muziek gezet, van Lassus via Pergolesi tot Pärt, maar geen daarvan is zo origineel en treffend als het Miserere mei Deus van Josquin dat als model voor de anddren diende. Hij gebruikte de tekst van prediker Hieronymus Savonarola en schreef de compositie voor de hertog Ercole I van Ferrara. Er worden twee citaten uit zijn wereldlijke chansons - o.a. de plechtige treurzang Nimphes nappés - in verwerkt. Daarom is het goed dat dit hier ook is opgenomen. 

Eerst wordt zijn voorganger Ockeghem in dit recital herdacht en tot slot wordt aandacht geschonken aan een opvolger als Nicolas Gombert (ca. 1495 - ca. 1560) van de vierde generatie Franco-Vlaamse componisten.

Het is vooral de haast smekende interpretatie met het goed gevonden evenwicht tussen een diepgaand begrip en de praktische uiting van het ingewikkelde contrapunt met zijn melodische vaart van het meesterwerk dat het Miserere is, die indruk maakt. Meel fraai gedaan door de in zijn bestaan bedreigde Cappella Amsterdam.

De bedoeling schijnt te zijn dat nog drie cd’s met Franco-Vlaamse Renaissance koorwerken van dit ensemble verschijnen.