LONATI: SONATE DA CAMERA; CIACCONA
CD Recensies - L

Lonati: Sonate da camera nr. 1 in g, 2 in a, 3 in g en 6 Ciaccona. Ars antiqua Austria o.l.v. Gunar Letzbor. Pan Classics PC 10363 (72’16”). 2016

Over de jaartallen van de Italiaanse componist, violist en zanger Carlo Ambroglio Lonati bestond veel onzekerheid, vandaar dat men lang vasthield aan ca. 1645 tot ca. 1712, maar op deze cd waagt men zich definitief aan (1645-1703). Waarschijnlijk is dat hij in Milaan werd geboren en zeker is dat hij van 1665-1667 in het hoforkest van de onderkoning van Napels werkte en sinds 1673 in dienst was van koningin Christina van Zweden. Hij stond bekend als ‘de bochel van de koningin’, wat hem zeer geschikt maakte voor operarollen van dwergen en kabouters aan de opera in Rome. Corelli moet een poos hebben gespeeld in een door hem geleid ensemble. Hij was ook bevriend met Stradella. In 1673 zong hij een hoofdrol in Pasquini’s L’amor per vendetta in Rome. Ook zong hij in Londen naast Grossi. Het zijn zomaar wat losse feiten uit het interessante leven van deze componist, maar jammer genoeg werden maar weinig van zijn werken gepubliceerd. Gelukkig behoren de 12 Sonate da camera daar wel toe. Ze werden in 1701 uitgegeven, maar ontstonden eerder. Ze werden mogelijk geïnspireerd door het succes van Corelli’s sonates en zijn opgedragen aan de Oostenrijkse keizer Leopold I.

Als persoon wordt hem een nogal fel karakter toegeschreven en dan komt onwillekeurig de vergelijking met Biber in de zin. Deze sonates zijn inderdaad op vergelijkbare wijze virtuoos en expressief, maar ook zonnig van aard.

Erich Traxler, Hubert Hoffmann en Gunar Letzbor van Ars Antique Austris zetten zich bijzonder in voor deze muziek die vrijwel volmaakt tot uitvoering wordt gebracht. Er is een onbekend alternatief van de Accademia per musica o.l.v. Christoph Timpe (Capriccio 67075) uit 2002. 

  bry med us
tucsonmeds.info
pharmaceutica diary info
medic axne
eamea med info site