MERCADENTE: FLUITCONCERTEN, GALLOIS
CD Recensies - M

Mercadente: Fluitconcerten nr. 1 in E op. 49, 2 in e op. 57 en 4 in G. Patrick Gallois met Sinfonia Finlandia Jyväskylä. Naxos 8.572731 (57’34”). 2011 

 

Mercadente: Concert voor 2 fluiten en orkest in D; Introduzione, largo, tema con variazioni voor fluit en orkest; Fluitconcerten nr. 5 in F en 6 in D; Capricci voor solofluit nr. 1-20. Patrick Gallois en Kazunori Seo (fl) met het Tsjechisch kamerorkest Pardubice. Naxos 8.573742 (76’39”). 2017

 

Met de Italiaanse componist Saverio Mercadente (1795-1870) is het enigszins vreemd gelopen. Lang stond hij vooral bekend om zijn talloze vocale werken en opera’s, waarvan ook een en ander is opgenomen. Totdat fluitiste Berdien Stenberg begin jaren tachtig een ‘hit’ scoorde mer het Rondo russo, het derde deel uit het Fluitconcert nr. 2 in e.

Pas veel later ontfermde James Galway zich over enige van de zes Fluitconcerten (RCA 09026-61447-2).

Gallois pakt het nu grondiger aan en stelt ons de concerten alle voor. Het is duidelijk te horen dat de opera Mercadentes specialiteit was (hij schreef er zestig!), maar hoewel de concerten in driedelig klassieke vorm zijn, suggereren ze een opera, belcanto uit de Napolitaanse school, wachtend op een libretto en een virtuoze diva. De componist speelde zelf fluit en wist wat met het instrument mogelijk was. Dat blijkt bijvoorbeeld in de cadensen. 

Een unieke plaats neemt het Concert voor 2 fluiten in. In Tema con variazione horen we grote verwantschap met Rossini en dat niet alleen omdat hij een thema van hem koos.  De Capricci zijn vergelijkbaar met die van Paganini voor viool en vergen dus grote virtuositeit.

Die, plus de nodige muzikaliteit, bewijst Rampal leerling Patrick Gallois op dit tweetal cd’s waarbij hij attent terzijde w wordt gestaan door twee goede kamerorkesten.