MORTENSEN: LIEDEREN
CD Recensies - M

Mortensen: Liederen. Denemarken, de bleke zomernacht; Deense zomer, ik houd van jou; Signorina, neem mijn rozen!; Zomerstorm bij Ebeltoft; Avondlandschap; Voorjaarsweer; Voorjaar; Zomernacht; Normandië; Een rit; Aan de lente; De eeuwige; Het regent; Winternacht; Het is nooit mooier dan in de schemering; Stoppen bij de bossen op een avond met sneeuw; Avonturen met Isabel; Lach en wees vrolijk; Een zomer, over de muur; Een lied van de vroege zomer; Mirakels; De vink; U gaf ons de bloemen; Helemaal blauw de septemberhemel; Mijn schat, ze is bekoorlijk en lief. Signe Asmussen (s) en Jakob Naeslund Madsen (t ) met Christen Stubbe Teglbjaerg (p). Dacapo 8.224704 (63’57”). 2008 

 

In Denemarken geniet Otto Mortensen (1907-1986) grote populariteit als componist van koorwerken en liederen. Hij verkreeg nooit de grote internationale status van andere grote Scandinavische componisten, maar moet voor het Deense muziekleven van grote betekenis zijn geweest. En voor liefhebbers van de zangkunst is hij beslist iemand waarvan het de moeite van een nadere kennismaking loont. 

Sopraan Signe Asmussen en tenor Jakob Naeslund Madsen kozen 25 liederen van hem zie ze bij toerbeurt zingen om daarvan een goede indruk te geven. Ze omspannen de periode van 1928 tot 1951. Sommige zijn vrij eenvoudig strofisch met folklorekarakter, andere echte kunstliederen. De meest treffend zijn die uit midden jaren veertig vorige eeuw; die werden geschreven voor de Amerikaanse sopraan Anne Brown. 

Hoogtepunten uit het recital zijn daarom Avonturen met Isabel (op tekst van Ogden Nash) en Lach en wees vrolijk op tekst van John Masefield. De eerder lyrische en innige zang van Signe Asmussen en de meer extroverte van Jakob Naeslund Madsen vullen elkaar mooi aan.