MOZART: PIANOKWINTET, ENSEMBLE DIALOGHI
CD Recensies - M

Mozart: Pianokwintet in Es KV. 452; Beethoven: Pianokwintet in Es op. 16. Ensemble Dialoghi. Harmonia Mundi HMM 90.5296 (51’08”). 2017

 

Ten onrechte nemen de kwintetten voor piano en blazers in het oeuvre een enigszins ondergeschikte plaats in. Ze vertonen enige verwantschap, alleen al door de identieke toonaard.

Eerdere opnamen zijn er o.a. van Gieseking c.s. (Testament SBT 1091) was degene die me in de de jaren vijftig vertrouwd maakte met deze werken. Hij werd gevolgd door Perahia c.s. (Sony MK 42099), Radu Lupu c.s. (Decca 414.291-2), Christian Zacharias (EMI 555.013-2) en de enige min of meer authentieke met fortepiano van Robert Levin met leden van de Academy of Ancient music (Oiseau Lyre 455.994-2).

Cristina Esclapez (fp), Josep Domènech (h), Lorenzo Coppola (kl). Pierre-Antoine Tremblay (hrn) en Javier Zafra (fag) van het in 2014 gevormde Spaanse Ensemble Dialoghi maakte er nu ook een boeiende opname van.  Wie vooral is gesteld op een wat klassiek Weens geluid dat mooi glad en ingetogen klinkt zal misschien moeten wennen aan deze eerder Latijns heldere aanpak vol ritmische energie, drama en kleur met een levendig geprojecteerd karakter van alle instrumenten.

Cristina Esclapez is een creatieve vertolkster van de pianopartij op een mooie fortepiano; zij zoekt en vindt de juiste klank en stijl voor elke passage en draagt soms wat versieringen bij. Ook de vier blazers treffen de juiste stemming en variëren licht in herhalingen. Het geheel leidt tot een heel mooi resultaat met als belangrijkste concurrenten Levin en Perahia.