OBRECHT: MISSA GRECORUM, MOTETTEN
CD Recensies - O

Obrecht: Salve regina a 6; Missa Grecorum; Mater patris; Cuius sacrata viscera; O beate Basili; Agnus Dei. Brabant ensemble o.l.v. Stephen Rice. Hyperion CDA 68216 (74’15”). 2017

 

Jacob Obrecht heeft 28 missen op zijn naam. Die blijken nog niet alle te zijn opgenomen. In ieder geval verschijnt de de ruim een half uur durende Missa Grecorum hier blijkbaar voor het eerst op cd. Het blijkt niet zomaar een nieuw brok geestelijke polyfonie. Obrecht (1533-1604) was heel oorspronkelijk en gold als zeer gewaardeerde, belangrijke componist in de Lage Landen.

Over deze mis in gevarieerde stijl is wat datering (vermoedelijk tussen 1485 en 1491) en opdracht betreft weinig te vinden, ook de toelichting is hier vaag over. Het wek is zestiendelig en wordt ingeleid door vier deeltjes Agnus Dei en gevolgd door de motetten Mater patris (3 delen), Cuius sacrata viscera, O beate Basili (3 delen) met een herhaald Agnus Dei.

Het Engelse Brabant ensemble is een vrij kleinschalig koor met 4 sopranen, 4 alten, 4 tenoren en 2 bassen. Het zingt met een heldere dictie, mooie frasering en heldere toon zo dat de polyfonie alle recht wordt gedaan en meer dan dat, zelf mooi opbloeit. De Latijnse teksten worden met een vorm van Franse uitspraak voorgedragen. Vooral de mooie structuur wordt goed naar voren gebracht.