PÄRT: SOLFEGGIO; O-ANTIFONEN E.A., CELLO8TET AMSTERDAM
CD Recensies - P

Pärt: Solfeggio; Silouan’s lied; Da pacem Domine; Summa; Psalom; Missa brevis; ‘O-antifonen’ nr. 1-7; Pari intervallo. Cello8ctet Amsterdam. C8A 1703 (54’24”). 2017

 

Curieus dat de geschiedenis zich enigszins herhaalt. Toen Philip Glass rond de eeuwwisseling het door het Conjuncto Ibérico gespeelde arrangement van het derde deel uit zijn Symfonie nr. 3 had gehoord, was hij zo verguld met de warme, gepassioneerde klank van het ensemble dat hij beloofde een werk voor die combinatie te maken, Daarvan kwam het jammer genoeg nooit.

Met Arvo Pärt was dat iets anders. Ook hij was geïmponeerd door de prestaties van dit ensemble met zijn zangerige toon en rijkdom aan hoge harmonischen. Niet alleen werkte hij bijna tien jaar samen met het octet. Zo kwamen arrangementen van  acht van zijn vroegere composities speciaal voor dit ensemble tot stand. Het gaat om werken waaraan meestal een koor te pas kwam.

Dat zijn zoals hierboven vermeld om Solfeggio, Da pacem Domine,  de Missa brevis, de zeven ‘O Antiphonen’ (O Weisheit, O Adonai, O Sproß aus Isais Wurzel, O Schüssel Davids, O Morgensten, O König aller Völker en ‘O Immanuel), Summa (tevens voor strijkorkest, net als Silhouan’s song) en Psalum voor strijkorkest. Het vierstemmige Pari intervallo uit 1978 kenden we voor orgel, vier blokfluiten, saxofoon kwartet, voor klarinet, trombone, en strijkorkest, voor pianoduo en sinds 2010 dus ook voor cello octet.

Pärt was nooit zuinig met bewerkingen door hemzelf en anderen. Kijk maar eens hoeveel versies er zijn van Fratres

Momenteel bestaat het octet uit Claire Bleumer, Esther Torrenga, Lieselot Watté, Marcus van den Munckhof, Rares Mihailescu, René van Munster, Sanne Bijker en Sanne van der Horst.

Voor hun in klankschoonheid badende, tot in het detail zorgvuldig afgewerkte, hoorbaar toegewijde, soms misschien even wat te homogene vertolkingen past de grootste waardering. Het ensemble verdient met zijn grote kwaliteiten, die onlangs weer bleken tijdens een meesterlijk optreden met werken van Glass dat zelfs het ‘grijze golf’ concertpubliek tot groot enthousiasme bracht, onderdak bij een internationaal opererend cd label om niet langer aangewezen te zijn op fondswerving die alleen uitgaven in eigen beheer (via website www.cello8tet.com) mogelijk maakt. Daar is ook deze cd te bestellen

  bry med us
tucsonmeds.info
pharmaceutica diary info
medic axne
eamea med info site