PERGOLESI: MIS IN D; MOTET DIGNAS LAUDES RESONEMUS
CD Recensies - P

Pergolesi: Mis in D, P. 46; Motet Dignas laudes resonemus.  Resp. Paola Molinari (s), Karin Selva (s), Marta Fumigalli (a), Luca Cervoni (t) en Renato Dolcini (b) c.q. Maris Petersen met het Ghislieri koor en -Consort o.l.v. Giulio Prandi. Arcana A 444 (71’10”). 2016

 

In 2010 begon niemand minder dan Claudio Abbado aan een reeks Pergolesi opnamen. Daarvan verschenen 3 cd’s en verder kwam hij niet omdat hij door de dood werd overvallen. Dat drietal opnamen (DG 477.8077, 477.8463, 477.465) is besproken. Aan de Mis in D uit 1732 en het motet Dignas laudes resonemus is hij nooit toegekomen en daarom is het een welkome aanvulling dat deze werken nu op cd verschijnen.

Dat eerder weinig aandacht bestond voor dit tweetal composities is eenvoudig te verklaren uit het feit dat er pas onlangs musicologisch verantwoorde uitgaven van verschenen.

De stemmen van de vijf solisten mengen goed en met het klein gehouden koor en orkest geven ze een ontroerend mooie uitvoering van de Mis. Of dit werk identiek is met de Messa a 5 voci die Mathias Weibel opnam (K 617 K 159) ben ik niet nagegaan.

In het Motet schitter Maris Petersen met een lezing die veel glans aan de tekst geeft. Compliment ook hier voor de begeleiding.